We willen allemaal zoveel mogelijk genieten van onze tuin. Het onderhoud is vaak een wat minder geliefd onderwerp. Maar toch is onderhoud van je tuin belangrijk. Als je het laat versloffen dan kan je niet echt genieten van je tuin en het wordt steeds lastiger om er dan nog aan te gaan beginnen. Voor het onderhoud van je tegels is het voorjaar het beste moment om dit aan te pakken. De groene aanslag is op diverse manieren vrij eenvoudig te verwijderen. Het onkruid en ongedierte in je gazon of in de grond is ook een probleem wat aanpak vereist. Er zijn veel manieren om de insecten, ongedierte en onkruid te bestrijden. Veel mensen kiezen voor de meest makkelijke weg en kiezen voor chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Maar er zijn alternatieven.

Bestrijding op verantwoorde biologische wijze

Een milieuvriendelijk alternatief voor de chemische weg is biologische bestrijding van ongedierte. Bij biologische bestrijding worden nuttige insecten ingezet om de ongenode insecten te bestrijden. Er zijn vele nuttige insecten die ingezet kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld nematoden kopen ter bestrijding van de insecten. Een plaag voor je tuin zijn ook vaak de engerlingen dit zijn de larven van kevers. Engerlingen bestrijden kan ook heel goed met Nematoden gebeuren. Nematoden, ook wel aaltjes genoemd gaan op zoek naar hun prooi, dringen die binnen en zullen de prooi verzwakken waarna ze zullen sterven. Nematoden zijn milieuvriendelijk en onschadelijk voor mensen, dieren en de planten. Aaltjes gebruiken de larven van de insecten om zich te voeden en zich daarna weer verder voortplanten. Nematoden kan je uitzetten in je tuin in bij voorkeur het voor- of najaar. Nematoden functioneren het beste in vochtige grond. Het is van belang om na plaatsing de grond ook vochtig te houden. Het uitzetten van de aaltjes kun je beter niet doen bij fel zonlicht aangezien dit schadelijk is.

Genieten in je tuin

Nadat je al je inspanningen hebt gedaan om je tuin weer schoon en onkruid en ongedierte vrij te krijgen kan in het voorjaar het genieten weer beginnen. Omdat je al veel werk hebt gedaan kan je meteen beginnen met de leuke dingen. Bijvoorbeeld het opfleuren van je tuin met leuke bloeiende planten. Ook het kiezen van een eettafel en of lounge set om de vele zonnige uren door te brengen is een optie. Verder kan leuke sfeerverlichting natuurlijk niet ontbreken in je tuin. Als de zon dan onder is kan je tot in de late uurtjes sfeervol blijven genieten van je tuin.