Veel paardeneigenaren zijn er bang voor, en sommigen hebben het al eens meegemaakt: je paard is hoefbevangen. Wat houdt het precies in, hoe verlicht je de pijn voor het paard en wat kun je eraan doen? De beste uitleg tips voor een hoefbevangen paard lees je hier!

Waar heeft een hoefbevangen paard last van?

Bij hoefbevangenheid raken het hoefbeen en de hoefwand vastgeplakt, waardoor een ontsteking ontstaat en het hoefbeen uiteindelijk loslaat. Het hoefbeen komt hierdoor omlaag in een punt, waar eigenlijk te weinig ruimte is, en kan in sommige gevallen zelfs naar buiten gaan steken. Het is goed te zien of een paard hoefbevangen is omdat het paard in een rare stand gaat staan om druk op het been te voorkomen. Ook zal het paard veel gaan liggen. Het is te vergelijken met het gevoel een loszittende nagel bij mensen, alleen kan het paard niet anders dan toch op het been gaan staan.

Hoe wordt een paard hoefbevangen?

Er zijn veel dingen die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken is voeding. Omdat we paarden vaak krachtvoer geven krijgen ze andere koolhydraten binnen dan paarden van nature zouden eten. Dit beïnvloed de spijsvertering zodanig dat dit doorwerkt tot in de hoeven van het paard. Er zijn ook veel ziekten of juist medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat een paard hoefbevangen raakt. Ook bijvoorbeeld te weinig beweging door stalrust na ziekte verhogen de kans op een hoefbevangen paard

Wat doe ik eraan?

Als je ziet dat een hoefbevangen paard pijn heeft wil je het dier natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Helaas is hoefbevangenheid iets wat langzaam vergroeit en is het dus ook niet altijd even snel te verhelpen. Maar met de juiste aanpak heb je je paard zo weer op de been! Het is belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Als het ligt aan stalrust, medicijnen, een ander blessure aan het been of verkeerd voedsel is het gerichter op te lossen. Soms is de oorzaak echter minder duidelijk. Het belangrijkste is om snel te zorgen dat de hoefwand kort wordt gemaakt zodat het paard hier niet met al zijn gewicht op staat, wat veel pijn kan schelen. Ook is het in elk geval goed om het paard ander voer te geven, met name hooi van latere snede. Het is ook belangrijk om de beweging te blijven stimuleren, maar het paard vooral niet dwingen als het teveel pijn doet.

Er is helaas geen wondermiddeltje gevonden wat een hoefbevangen paard snel magisch geneest. Gelukkig kunnen paarden zichzelf goed genezen. Een hoefbevangen paard heeft vooral veel beweging nodig, en zo min mogelijk interfering met medicijnen en behandelingen!