Het is een onderwerp waar liever niet over gesproken wordt, toch is het belangrijk om het te bespreken met je dierbaren. Het overlijden, wat zou jij willen op het moment dat je bent overleden?
Ben je goed verzekerd of moet je dat nog regelen? Heb je eigenlijk al een idee hoeveel de uitvaart kosten zijn tegenwoordig?

 

 

Laatste wensen

Vaak wordt het pas aan het einde van iemand zijn leven gesproken. Wilt degene begraven worden of wilt degene gecremeerd worden. Wanneer er van tevoren niks is afgesproken zullen de dierbaren deze keuze voor degene moeten maken. Als iemand is overleden gaat dit behoorlijk snel. Binnen 24 uur na overlijden zal in principe alles al geregeld moeten zijn. Het is dan ook een hele heftige periode voor de dierbaren. De eerste dagen is er niet eens tijd om te rouwen wat het nog extra moeilijk maakt. Als dit wel allemaal op papier staat door middel van een testament is het allemaal makkelijker te regelen en zitten er minder keuzes achter. Zorg dus dat jij alles op papier hebt staan voor je nabestaanden!

 

 

Jong maar gewoon nieuwsgierig?

Het kan iedereen overkomen om op jonge leeftijd te overlijden maar laten we daar nu maar even niet van uit gaan. Ben je gewoon nieuwsgierig wat de uitvaart kosten zullen bedragen? Je kunt tegenwoordig op internet offertes aanvragen. Je kunt dan ook eens kijken of jouw verzekering wel alles zult dekken om te voorkomen dat jouw familie nog een hoge rekening achteraf krijgt. Mochten de uitvaart kosten hoger uitvallen dan jouw verzekering kun je jouw verzekering nog aanpassen. Dit kan overigens niet meer op een latere leeftijd of wanneer iemand een ziekteverklaring heeft gekregen van een arts. Daarom is het zo belangrijk om dit tijdig te regelen.

 

 

Wensenlijst opstellen

De wensen van een overledenen gaan verder dan alleen de keuze tussen begraven en cremeren. Soms is er een bepaalde locatie waar iemand zijn dienst zou willen laten plaats vinden. De keuze welke kleding iemand aankrijgt van overlijden is ook vaak van tevoren aangegeven. Sieraden en andere metalen moeten voor de dienst verwijderd worden dus daar zal ook rekening mee gehouden moeten worden.
Wanneer iemand ervoor heeft gekozen om na zijn of haar overlijden gecremeerd te willen worden, is er vaak ook al een plek voor het uitstrooien aangegeven. Vaak zijn dit plekken waar de overledene vaak is geweest of zich zeer prettig heeft gevoeld. Heb jij ook zo’n plek? Zorg er dan voor dat alles duidelijk op papier staat. Al is het maar een email naar jouw familie waar al jouw wensen in staan. Het kan een hoop leed schelen.