Eindelijk is het voorjaar begonnen en al snel zien we de eerste mieren door de tuin lopen. Mieren zijn prachtige beestjes en zorgen voor veel goed dingen in de tuin. Zo zorgen ze ervoor dat de grond luchtig blijft en ook brengen ze schimmels naar verschillende plekken in de tuin. Maar mieren doen nog iets: Ze brengen ook bladluizen naar plekken waar ze de bladluizen goed kunnen beschermen. Ja inderdaad, u leest het goed! Mieren zijn dol op de honingdauw, het plakspul wat de bladluizen uitscheiden en ze doen er veel voor om daarvan te mogen genieten.

De deal tussen mieren en bladluizen

Eigenlijk hebben de mieren en bladluizen een deal met elkaar gemaakt. De mieren beschermen de bladluis en als dank daarvoor mogen zij de bladluizen melken. Dit is letterlijk wat er gebeurd. Doordat de mieren met hun pootjes op het achterlijfje van de bladluis tikken komt er een druppeltje honingdauw uit en dat is waarom de mieren de bladluizen beschermen. Honingdauw is het teveel aan bladsuikers wat de bladluis binnen krijgt door de sappen uit het blad van het gewas te zuigen. Naast het feit dat mieren er dol op zijn zorgt honingdauw ook voor overlast. De tuinmeubels, tuinmeubels of terrastegels die onder de boom staan worden plakkerig. Dat voelt niet fijn en er blijft allerlei vuil en ook schimmels op kleven. Schimmels die op de bladeren van de boom of struik blijven kleven kunnen ervoor zorgen dat de boom ziek wordt en daardoor verzwakt. Dat is natuurlijk niet wat we willen.

Bladluizen bestrijden

Daarom is het raadzaam om bladluis in een vroeg stadium te bestrijden. Bestrijden van de bladluis is eenvoudig. De natuur heeft hier namelijk zelf een oplossing voor bedacht: Lieveheersbeestjes! Lieveheersbeestjes en ook haar larven zijn dol op bladluizen en eten er wel 100 per dag.

Bladluizen? Bestel lieveheersbeestjes!

De larven van het lieveheersbeestjes kunnen niet vliegen en blijven op de plek waar ze zijn uitgezet. De ideale bestrijder van bladluis dus. De larven kunt u bestellen via internet en worden per briefpost naar u toegestuurd. Ook uitzetten van de larven is simpel. U opent het zakje en strooit de larven over de bovenzijde van het gewas. Wanneer de bladluis in een boom zit, dan bevestigt u het zakje met een punaise aan de stam van de boom net onder de eerste vertakking. Larven van het lieveheersbeestjes tegen bladluis; een eenvoudige, effectieve en zeer milieuvriendelijke manier om bladluis te bestrijden!

En wat doen we met de mieren?

Wanneer er mieren in het gewas aanwezig zijn kan het de bestrijding van de bladluizen helpen wanneer u die weert of bestrijdt. Hier zijn allerlei handige manieren voor.